Studenții Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității Dunărea de Jos, din Galați, au organizat un mic eveniment prin care și-au prezentat produsele realizate chiar de ei în cadrul orelor de practică, pe 16 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentului.

Fie că a fost vorba de produse alimentare, pe bază de carne, sau de produse de patiserie, studenții au pus pe primul loc gustul și calitățile nutritive. Astfel, cu ajutorul doctoranzilor, dar și al profesorilor, aceștia au realizat produse diferite de cele existente în comerț. Un bun exemplu îl constituie batoanele din carne (vită sau pui), care pot fi consumate oriunde, la orice oră.  Prețul este, până la noi ordine, unul destul de mare. Un pachet cu 4 batoane de carne (10 cm în lungime, 3 în grosime) costă în jur de 17 lei .

1376274_651442101557065_1975195588_n

Un alt produs foarte interesant, realizat și prezentat de studenți a fost biscuitele Carrot’s Secrets. Bazat pe o rețetă ce nu conține deloc gluten, acest produs se adresează tuturor categoriilor de consumatori, dar în special celor care au intoleranță la gluten. Cu un aspect foarte plăcut, micii biscuiți sunt extrem de consistenți, ceea ce demonstrează, încă o dată, că esențele tari se țin în sticluțe mici.Pe lânga scopul practic, acesti biscuiti se bazează pe o rețetă bogată în nutrienți, rețetă în care se găsesc, printre alte ingrediente, și semințele de chia. Aceste semințe, denumite de unii  “alimentul viitorului”, au de 8 ori mai mulți acizi omega 3 decât somonul. Totodată, au de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 3 ori mai mulți antioxidanți decat afinele. Semințele de chia conțin calciu, fosfor, bor, magneziu, fier, potasiu, zinc, cupru și magneziu. Sunt în același timp o sursă grozavă de acizi grași omega 3 (poate cea mai bogată sursă vegetală de omega 3!), grăsimi cu un rol important pentru sănătatea creierului și esențiale pentru o absorbție mai bună a vitaminelor solubile precum vitamina A, D, E, K etc. Omega 3 protejează în același timp împotriva bolilor de inima și a artritelor. Deci, acești studenți au pus accentul și pe sănătatea consumatorilor, nu doar pe vânzarea produsului. Iar dacă nu ați fost convinși încă de calitățile acestui produs, aflați că a fost desemnat produsul anului la categoria panificație. Aceasta, în sine, este o mare realizare, având în vedere că este un produs realizat de un grup de studenți fără prea mare experiență în domeniu, dar cu multă pasiune.

963012_651442064890402_49630328_n

Pe lângă batoanele cu carne și biscuiții fără gluten, studenții au mai expus și alte produse pe care tot ei le-au făcut în cadrul orelor de practică. Aceasta este încă o dovadă a faptului că domeniul ingineriei alimentare este în continuă creștere în Romania. Poate, într-o zi, cantinele studențești din Universități vor fi aprovizionate cu carne și lactate produse chiar de studenți. De la studenți, pentru studenți!

Mulțumiri pentru fotografii lui Bogdan Nistor