ferma-animalelor-george-orwell-x300Acum câteva zile, am comandat de pe un site care comercializează cărți, două distopii celebre. „Ferma Animalelor”, de George Orwell și „Minunata lume nouă”, de Aldous Huxley. De cărțile astea două mai auzisem eu câte ceva de-a lungul anilor, auzisem și de animația făcută pentru „Ferma Animalelor”, dar convingerea că trebuie să le citesc mi-a fost întărită în timpului anului de facultate ce abia s-a încheiat. Zis și făcut, am pus mâna pe tastatură, am selectat cărțile dorite și le-am comandat. A doua zi dimineață, un curier extrem de punctual mi le-a adus și mi-a urat „lectură plăcută”. Așa că am început cu „Ferma animalelor”.

Nu știu dacă voi ați citit-o, dar eu am rămas cu o impresie foarte bună, după răsfoirea din scoarță în scoarță a celor aproape 200 de pagini de scenariu utopic. Autorul și-a imaginat o lume în care animalele preiau conducerea, înlăturând oamenii, creaturi leneșe, care le maltratează. Acțiunea are loc într-o fermă din Anglia, numită, la început, „Ferma Conacul”, condusă de un om pe nume Jones. Însă, ce nu știa „bunul domn Jones” este că, în fiecare seară, animalele se strângeau într-un hambar și aveau ședință, o ședință prezidată de cel mai inteligent animal de la fermă. Bătrânul porc Senior, din clasa Middle White, care adunase 12 ani de viață și care își demonstrase calitățile de lider asupra animalelor. În una din ultimele seri ale vieții sale, Seniorul le lasă, cu limbă de moarte, o profeție și un imn animalelor. Profeția se baza pe un vis, pe care îl avuse porcul, și în care animalele preluau controlul fermei de la Jones, îl alungau pe acesta și trăiau fericite tot restul vieții. Iar imnul se chema „Animale din Anglia”.

La scurt timp, Seniorul moare, iar responsabilitatea continuării ideilor sale despre revoluţie le revin lui Snowball și Napoleon , doi tineri porci masculi. Bulversat de băutură, domnul Jones uită să hrănească animalele și părăsește ferma două zile, iar când se întoarce le biciuește pe acestea, astfel încât, ajunse la limita răbdării, animalele încep să riposteze și îl gonesc de la fermă pe crudul lor stăpân . Fără de veste, Revoluţia venise mai devreme decât se aștepta cineva.

Cei doi porci se străduiesc și învață să scrie și să citească, ba chiar elaborează o serie de legi ale Animalismului. Acestea se numesc precepte și sunt în numar de 7: ORICINE MERGE PE DOUĂ PICIOARE E DUŞMAN ; ORICINE MERGE PE PATRU PICIOARE SAU ARE ARIPI E PRIETEN ; NICI UN ANIMAL NU VA PURTA HAINE ; NICI UN ANIMAL NU VA DORMI ÎNTR-UN PAT ; NICI UN ANIMAL NU VA UCIDE UN ALT ANIMAL ; NICI UN ANIMAL NU VA BEA ALCOOL ; TOATE ANIMALELE SUNT EGALE. Dar, deoarece celelalte animale mai puțin inteligente nu reuşeau să învețe mai mult de patru litere , darămite să citească preceptele, toate acestea s-au redus la unul singur : PATRU PICIOARE BINE , DOUĂ PICIOARE RĂU !, expresie preluată rapid de un grup de oi, care o behăiau oricând aveau ocazia.

Pe parcursul poveștii, se dovedește că animalele sunt egale, doar că unele sunt mai puțin egale decât altele. Porcul Snowball este alungat de la fermă, iar Napoleon preia rolul de conducător suprem. Odată cu această autonumire în funcție, se instalează dictatura în cadrul fermei animalelor. Cele 7 precepte se schimbă, treptat, pentru a-i permite lui Napoleon să doarmă în pat, să consume alcool, ba chiar să poarte și haine sau să ucida alte animale. Treptat, situația de la Ferma Animalelor începe să semene cu sistemele dictatoriale din lumea oamenilor, acolo unde preaslăvitul conducator are întotdeauna dreptate și face totul pentru binele supușilor săi, chiar dacă asta înseamna să ii supună pe aceștia la chinuri și munci grele. Rezultatele importante cer sacrificii importante.

Cel mai mult mi-au plăcut replicile „vornicului”, un porc pe nume Squealer, care avea grijă ca animalele să nu conteste acțiunile tovarășului Napoleon. „Credeți, dragi animale, că tovarășului Napoleon îi face plăcere să doarmă în casă? Credeți că îi face plăcere să doarmă în pat? Dar el o face pentru binele vostru. Tovarășul Napoleon, conducătorul nostru, trebuie să aibă parte de liniște, să se poată concentra și să se gândească la cele mai bune soluții pentru prosperitatea fermei noastre. Ori vreți să se întoarcă Jones, să reveniți la viața crudă de dinainte de revoluție?”. Oricât de grea ar fi fost situația, Jones era mereu asemuit cu cel mai rău lucru din viața fermei. Așa că, pe românește, toți tăceau și înghițeau.

Cartea este foarte interesantă, iar ce v-am scris eu aici se întâmplă cam în primele 60 de pagini. De aceea vă recomand să o căutați, să o găsiți și să o citiți. Nu vă va lua mai mult de 2 zile, pentru că e o carte mică. Dar vă veți da seama că autorul nu a fost chiar atât de departe de adevărul lumii reale!

Pe site-ul celor de la Provident găsești foarte multe informații despre împrumuturi nebancare și despre ce presupune gestionarea unui împrumut la domiciliu. Poți să accesezi  imprumuturi rapide cu un singur click. Sau poți să mergi până la sediul lor și să te interesezi despre imprumuturi online rapide, la fața locului!