1231223_10202066729896132_1362686839_nIată-ne ajunși la al șaselea interviu de pe acest blog. De data asta, am optat pentru un personaj despre care este posibil să nu fi auzit până acum. Dar asta nu înseamnă că el nu a făcut nimic pentru a ieși în evidență, ba din contră. Dar drumul vieții l-a purtat departe de casa părintească, iar acum ne povestește ce a învățat din toate experiențele sale. Personajul despre care vă vorbesc se numește Cătălin Oanca, un tânăr gălățean care și-a cultivat la maximum pasiunea pentru descoperiri. S-a alăturat unei organizații de voluntari pentru că avea nevoie de o nouă provocare și, de atunci, viața i s-a schimbat complet. Să îl cunoaștem, chiar prin cuvintele sale!

1.Spune-mi cine e Cătălin Oancă. Cum și când ai intrat în AIESEC? Ce te-a făcut să intri în AIESEC? Ce ai făcut acolo? Ce realizări deosebite ai avut? Ce ai învățat acolo? 

Cătălin Oancă este um visător. Un visător naiv care crede că poate face lumea mai bună prin propriul exemplu. AIESEC este organizația mea de suflet pentru că mi-a oferit oportunități prin care am devenit mai puternic, mai curajos și mai curios față de oamenii cu care împărțim aceeași planetă. M-am alăturat AIESEC în primăvara lui 2009 pentru că nu eram mulțumit de oamenii de care eram înconjurat în acel moment. Aveam nevoie de un mediu care să mă solicite intelectual, în care să-mi facă plăcere să evoluez. Am pariat atunci pe AIESEC și am avut numai de câștigat. În AIESEC am râs, am plâns, m-am distrat, am înjurat, dar cel mai important, am evoluat alături de oameni speciali care nu se mulțumesc cu o viață mediocră. De la simplu participant am ajuns treptat să organizez, să susțin și să prezidez conferințe pentru tineri. Am organizat proiecte și am făcut parte din echipa de conducere a organizației la nivel local pentru 1 an de zile . Dar cel mai important lucru pe care l-am realizat a fost că, împreună cu echipa departamentului pe care l-am condus, am schimbat viața a zeci de studenți gălățeni. Am făcut posibil pentru acești studenți să iasă din zona lor de confort, explorând o altă cultură și un alt stil de viață într-o țară străină. Acum știu din proprie experiență ce impact poate avea acest lucru asupra unui tânăr la început de drum.

În AIESEC am învățat că limitele sunt doar în mintea noastră. Dacă ești dispus să lupți pentru obiectivele tale, obstacolele sunt doar provocări ce te testează dacă ești pregătit pentru succes. Trebuie să faci valuri, nu să te lași dus de ele.

2. Călătorești în jurul lumii. Împărtășește-ne o parte din cheia unei vieți de aventurier..

Cheia unei vieți pline de aventră este să ți-o dorești cu adevărat. Dacă ți-o dorești destul de mult, aventura te va căuta pe tine. Să-ți dorești nu înseamnă doar să te gândești la asta. Înseamnă să citești, să ieși din casă, să faci lucrurile care te pasionează, să te înconjori de oameni mai buni decât tine. Doar așa vei trăi viața pe care ți-o dorești.

3. Deții site-ul “tufaciregulile.com”, un site de autocunoastere si dezvoltare personala. De unde ți-a venit ideea să faci site-ul ăsta? Ce scop are? 

tufaciregulile.com este rezultatul dorinței mele de a oferi ceva la schimb pentru lecțiile pe care le-am învățat de-a lungul timpului. Însetat de autocunoaștere și dezvoltare personală am învățat lecții importante pe care le consider de mare folos celor care își doresc să trăiască liber, o viață împlinită. Nu sunt un mare înțelept dar experiențele pe care le-am trăit până acum m-au adus în stadiul în care să mă pot uita în oglindă și să fiu mulțumit de ceea ce văd. Sunt fericit.

În momentul în care am realizat că mai am cel puțin o lecție importantă de însușit am luat o pauză de la a mai publica materiale noi. Acel moment a fost atunci când am început să călătoresc. S-au întâmplat foarte multe lucruri între timp așa că în ziua în care voi reuși să pun totul cap la cap vor apărea articole noi, foarte interesante.

4. Unde ești acum și ce faci acolo?

Momentan călătoresc în America Centrală. Am pornit din Mexic, iar acum îți scriu din Nicaragua, un loc absolut minunat. Mi-am dorit foarte mult ca într-o zi să-mi pot lua ghiozdanul în spate și să plec în lume, să explorez minunata planetă pe care locuiesc. Recunosc că am avut nevoie de câțiva ani să-mi fac curajul ăsta, dar ajuns aici mi-am dat seama că nu avea de ce să-mi fie teamă și că este foarte distractiv și ușor să călătorești.

71424_10201808493280378_2100874923_n

 5. Ce planuri de viitor ai?

Planul meu de viitor este să văd și restul lumii; voi continua să-mi urmez visurile și-i voi ajuta și pe alții să facă asta, așa cum voi putea. Acum nimic nu mi se mai pare imposibil.

6. Care a fost cea mai mare provocare a vieții tale de până acum?

Cea mai mare provocare a fost și va rămâne modul de gândire și atitudinea. Tot ce am reușit să fac până acum s-a întâmplat pentru că am fost dispus să trec peste limitele impuse de propriul meu creier. Avem impresia că deținem controlul; în schimb ne lăsăm controlați de propriul trupul și propria minte. Sigur, e confortabil în pat cu laptopul în brațe, dar asta nu te va duce nicăieri. Am învățat că nu poți fugi de probleme nici la 10000 km depărtare de casă. Am încercat să învăț de la cei mai buni specialiști care e atitudinea potrivită pentru a înfrunta orice obstacol. Dar provocări sunt la tot pasul, mai ales când te plimbi de nebun prin lume.

7. Ai vreun regret?

Singurul meu regret este că n-am avut curaj să călătoresc când eram mai tânăr. Dar știu că am facut tot ce-am putut pentru a ajunge aici, a fost nevoie de o evoluție a mea înainte de a face pasul ăsta. Văd totuși tineri care la 20 de ani au parte de atâtea aventuri, învățând lecții importante de viață „pe teren” și mi-ar fi plăcut să cunosc mai devreme stilul acesta de viață.

8.Ce sfaturi ai pentru cei care își doresc să călătorească?

Să o facă; fără frică. Viața este prea scurta și uneori o luam mult prea în serios. În plus, cu cât ești mai tânăr, cu atat ai mai multe de câștigat. N-ai nevoie decât de un costum de baie ca să locuiești pe o insulă din Caraibe. Iar uneori, să călătorești poate fi mai ieftin decât să locuiești acasă. Pentru fiecare scuză există cel puțin o persoană care îți poate dovedi că se poate. Cel mai greu este să faci primul pas, după aceea totul e natural.

 Astea fiind spuse, luați-va inima în dinți, ghiozdanul în spate și călătoriți. Vizitați lumea și păstrați-vă mintea și inima deschise. Succes!