Data: 25.05.2013

Locația: Stadionul Wembley, Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

                Ultimul mare meci al sezonului. Poate cel mai mare. Un duel german, între două echipe care au în componența lor 50% din naționala Germaniei. O înfruntare între doi coloși ai fotbalului dintr-o țară măcinată de-a lungul istoriei de războaie. Dar acești coloși vin dintr-o țară care, acum, este mult mai civilizată decât toate rivalele ei istorice la un loc. O țară în care diplomația e la loc de cinste. O țară în care aroganța, cea pe care o vedem zi de zi când ieșim din casă, rămâne ascunsă undeva. O țară în care cei mari și cei mici se consideră egali.

                Borrusia Dortmund – Bayern Munchen. Un meci la care nu se aștepta nimeni acum 9 luni, când a început sezonul de Uefa Champions League. Poate că pe Bayern o vedeau toți ajungând sus. Mai ales că în ultimii 3 ani ajunsese de 2 ori în finala acestei competiții. Având în vedere că a pierdut ambele finale, inclusiv pe cea de pe teren propriu, era de așteptat ca ambiția bavarezilor să atingă cote maxime. Și așa a și fost. Chiar dacă au pornit mai greu de pe loc, fiind învinși de o mică echipă din Belarus (Bate Borisov), cu scorul de 3-1, echipa condusă și în acest sezon de Jupp Heynckes a reușit să revină la forma bună care o recomandă ca o forță a Europei. Dupa ce a câștigat grupa, sorții i-au scos-o în cale pe Arsenal Londra. După o victorie categorică în Anglia, pe Emirates (1-3), Bayern a cedat acasă, pe Allianz Arena(0-2),dar a mers mai departe. După Arsenal a urmat Juventus. Pe deja dubla campioană a Italiei, Bayern a învins-o în ambele meciuri cu același scor (2-0), pentru ca apogeul să fie atins în semifinalele cu Barcelona.

                Abia în aceste meciuri din semifinale a văzut toată lumea ce echipă are Bayern Munchen. Abia după aceste două meciuri în care FC Barcelona (cea mai bună echipă a lumii în ultimii ani)  a fost călcată în picioare, la propriu, de o echipă care a arătat, pe lângă calitate și devotament, o ambiție ieșită din comun. Bayern a avut acea strălucire și acea determinare care le-a lipsit tuturor adversarelor în acest sezon. Acești băieți, care au format un grup extraordinar, au vrut să arate lumii că eșecul din finala de anul trecut a fost o întâmplare cu adevărat nefericită. Și au reușit. Pentru că în seara de 25 mai 2013, jucătorii lui Bayern Munchen au reușit să se impună în finala Uefa Champions League, în fața rivalei din campionat, Borussia Dortmund, cu 2-1. Și cum o finală nu putea fi cu adevărat o finală fără răsturnări de situație și fără goluri pe final de meci, Arjen Robben, marele perdant de anul trecut, a reușit să înscrie golul victoriei, izbăvirii și câștigării unui trofeu atât de râvnit. Probabil că fără Uli Hoeness, managerul care conduce cu o mână de fier clubul bavarez, jucătorul poreclit “olandezul zburător” ar fi fost dat afară la finalul sezonului trecut, dupa ce Bayern a pierdut atât campionatul și cupa, cât și finala Uefa Champions League, de pe propriul teren. Dar lecția de professionalism  a fost evidentă. Jucătorul a fost păstrat și iată că acum, după un an de zile, acesta își ia revanșa cu vârf și îndesat.

1956966_w2

                Bayern Munchen este, din această seară, noua campioană a Europei la fotbal. Borussia Dortmund este, de această dată, perdanta. Și probabil că se va vorbi puțin despre acești copii antrenați de Jurgen Klopp. Așa se întâmplă mereu. Gloria este a câștigătorilor, nimeni nu îi ține minte pe învinși. Dar galben-negrii au demonstrat și în această finală că sunt o echipă foarte bună, solidă, cu jucători de mare viitor și cu un antrenor extraordinar. Pentru toate acestea, felicitări. Și, cum ar zice nemtii, Deutschland Uber Alles!

Sursa Foto: http://www.uefa.com

Reclame