Libris.roPentru că am fost un copil precoce, deși nu aveam parte de gadgeturi, am învățat să citesc la 5-6 ani. Când eram în clasa I, știam să citesc destul de cursiv, ăsta fiind un atu pentru mine, la vremea aceea. Tot atunci, am început să îmi dezvolt interesul sau „mirosul” pentru literatură. Am început cu literatura pentru copii, ceva normal la acea vreme, și am înaintat fără greutate prin literatura pentru adulți. De ce citeam și încă citesc? Citesc de fiecare dată când pun mâna pe o carte bună pentru că mă pierd în lumea descrisă de autor. Citesc pentru că pot simți mirosurile descrise, culorile desenate prin cuvinte, sentimentele creionate prin vorbe și faptele trasate prin litere. Citesc pentru că intru într-o lume nouă, de fiecare dată. Citesc pentru că hoinăresc. De la Muntele Întunecat și Peșterile din Moria ale lui Tolkien, la Anglia secolului XIX descrisă de Jane Austen, via satul românesc descris de Marin Preda. La pas, e greu să descoperi lumea. Și de aceea, oamenii au inventat cărțile. Pentru că astfel, lumea devine accesibilă oricui. Citesc pentru că văd prin ochii altora. Citesc pentru că îmi place să mă las purtat în necunoscut, pășind tiptil printr-un tunel întunecos, unde fiecare pagină întoarsă înseamnă un pas în față, iar fiecare semn de carte lăsat înseamnă o firimitură de pâine aruncată în drum, ca în povestea lui Hansel și Gretel. Însă nu există niciodată teama de rătăcire, indiferent de pericolele și suspanusl aventurilor în care mă arunc cu ochii larg închiși. Pentru că știu că mereu va exista acel „fir de ață” simbolic de care să mă țin. De asta citesc eu.

De când am putut descoperi tainele cărților, i-am incurajat pe apropiați să citească. I-am încurajat să își ocupe timpul și mințile cu minunățiile așezate în cele câteva sute de pagini ale unei cărți. Pentru voi, cei care nu citiți, iată 10 motive să vă apucați de citit. Rapid.

  1. Citiți pentru a învăța. În ziua de azi, statul pe internet a înlocuit aproape total cititul. Orice informație se găsește la un click distanță, scoasă din context și ambalată exact ca un produs de pe raftul unui supermarket. Ai plătit și ai luat. Numai că nu plătești doar cu bani, ci și cu timp și minte. 
  2. Citiți pentru a vă imagina. Parafrazându-l pe Cheloo, „cititul dezvoltă imaginația. Televizorul și internetul nu!”. Orice carte citită lasă în mintea celui care o citește o amprentă. După fiecare carte citită, visele apar din ce în ce mai des și din ce în ce mai vii, gândurile și ideile vin cursiv, iar mintea devine liberă să zburde. Fiecare carte citită slăbește strânsoarea în care este prinsă mintea.
  3. Citiți pentru a crește. Fiecare dintre noi are idoli. Fie că o spunem, fie că nu. Dar, de cele mai multe ori, idolii noștri sunt oameni care habar nu au că noi existăm. Oameni care nu ne ajută cu nimic. Sunt oameni pe care îi idolatrizam pentru că au bani și faimă. Dar atât. În schimb, idolii din cărți, chiar dacă există doar în mintea autorului, ajută orice minte slabă să devină puternică.
  4. Citiți pentru a vorbi. Văd din ce în ce mai mulți oameni pentru care limba română este o adevărată provocare. Atât în scris cât și în vorbire. Asta se întâmplă pentru că lecturile se rezumă, de obicei, la „Capra cu trei iezi”. Scrisă de Mihai Creangă, după unii. O să îl parafrazez iar pe Cheloo și o să spun „Citeste, ca să știi să vorbești!”
  5. Citind, poți să te creezi. Nu e cazul meu, dar atunci când îți alegi un autor anume și te axezi pe cărțile lui, poți să crești foarte ușor, prin ceea ce citești. Devii ceea ce citești. Preiei, involuntar, din atributele personajelor citite. Din atribute sau din defecte. Dar îți creezi un stil propriu, transpunând personajele în viața reală, prin tine !
  6. Citește ca să înțelegi. În vorbele marelui Eminescu, Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii. 
  7. Citește pentru noutate. Întotdeauna apare ceva nou. O carte nouă, un autor nou, un subiect nou, pe care nu îl mai abordase nimeni. O perspectivă nouă. Un personaj nou. Un nou destin. Dar, de fiecare dată pentru tine.
  8. Citește pentru că îți place. Citește pentru mirosul de hârtie de tipar, inconfundabil în orice situație. Citește pentru atingerea aspră a foilor de carte, pe care stau liniștite literele așezate cu grijă de autor. Citește pentru fiorul pe care îl ai când termini o carte. Citește pentru sentimentele trăite când aventurile se întețesc, făcându-te să dai pagină după pagină după pagină, nesăturându-te să alergi prin foile volante. Citește pentru că îți place totul!
  9. Citește pentru a fi fericit. Lumea cărților este, uneori, atât de palpitantă și atât de vie încât o poate suplini ușor pe cea reală. În momentele de tristețe, o carte bună poate fi de ajuns pentru un zâmbet. Pentru ca sufletul tău să tresară iar de bucurie. Lumea cărților are, în general, happy end. Chiar și atunci când nu are happy end, te bucura. Te bucură pentru că acea lume și-a deschis porțile pentru tine. Așadar, citește si fericește-te !
  10. Citește pentru a trăi. Învățând, imaginând, crescând, vorbind, creând, înțelegând, aflând, agreând, fericind, ajungi să trăiești cu adevărat. Acestea sunt cele 9 ingrediente pentru cel de-al 10 lea. Cărțile îți oferă cheia pentru viață. Tot ce trebuie să faci e să întinzi mâna și să o răsucești. Iar viața te va primi cu brațele deschise.

Acest articol face parte din concursul organizat de Libris.ro .cea mai de încredere librarie online din România, unde poți găsi cea mai mare varietate de carti online . Cu cât acest articol adună mai multe comentarii, cu atât am mai multe șanse de a câștiga acele cărți pe care mi le doresc din suflet. Îmi pun dorința în mâinile voastre. Și vă îndemn pe toți să citiți. Și să participați la acest concurs. Multumesc 🙂 . 

Dragi Libris.ro, să ne trăiți, că ne trebuiți !