Romanul “Cheia” , de Simon Toyne, este abia al doilea roman publicat de autor. Și îmi place. Chiar dacă baza este oferită de Dan Brown, unul dintre cei care au dus literatura de intrigă ( așa îmi place mie să o numesc) pe culmi din ce în ce mai înalte,  Simon Toyne are o imaginație bogată și, ce e cel mai important, știe să o folosească.

De multe ori când citesc romane de intrigă religioasă, mă întreb dacă există și o bază reală. De data asta m-am și documentat puțin. Locul unde se desfășoară acțiunea în acest roman există și călugării de acolo se comportă aproximativ ca în roman . Spun aproximativ , pentru că mă îndoiesc că omoară pe oricine le încalcă regulile.

Această carte începe cu finalul primului roman. Liv și alți călugări din Citadelă fuseseră aduși la spital în urma unei explozii. Deși încearcă din răsputeri, Liv nu își mai poate aminti nimic din ceea ce s-a întâmplat înăuntru. La secția de poliție din Ruina, Gabriel este anchetat cu privire la atacul din Citadelă, în timp ce la Vatican situația pare să scape de sub control. Deși acțiunea romanului este întinsă pe 500 de pagini, Simon Toyne nu plictisește cititorul, introducând mai multe personaje noi. Unele își au rostul în peisajul acțiunii, în timp ce altele nu.

Cartea începe cam lent, însă pe măsură ce avansați în citit, totul devine setat pe Fast-Forward, făcându-vă să nu mai lăsați cartea până nu aflați ce se întâmplă mai departe. Nici răsturnările de situație nu au fost lăsate la o parte, dar de asta vă veți convinge singuri. Totuși, sunt și multe exagerări, ca în orice roman de acest gen. Dacă nu ar fi, firul acțiunii ar fi puțin fad. Dar asta este, le trecem cu vederea. Sau ascultăm sfatul Milei Johovich, din filmul “Al patrulea gen” : Credibilitatea acestor imagini depinde de voi. Alegeți ce să credeți, dar alegeți bine !

Articolul face parte din edția a doua a campaniei vALLuntar . Cartea o puteți găsi pe site-ul editurii ALL , la prețul de 35 de RON. Țin să vă amintesc că pentru fiecare 15 comentarii adunate pe blog, la acest articol, RomSilva va planta un copac într-o zonă stabilită de ei. Ajutați natură să crească, exprimându-vă părerea, într-un mod pertinent. Lectură plăcută !

Reclame