„Quirke avu senzaţia că în casă pătrunde ceva purtat de vânt, ceva uşor şi neauzit, ca zăpada de afară. Deodată era obosit, mai obosit decât fusese vreodată în viaţa lui. Se simţea ca şi cum ar fi ajuns la capătul drumului, un drum pe care mergea de atâta timp, că înaintarea căznită începuse să i se pară o odihnă; dar o odihnă care nu aducea uşurare, ci făcea oasele să îl doară, inima să i se zbată şi mintea să îi amorţească. Undeva, pe drumul acesta greu, pesemne că se rătăcise.”

Cu un iz uşor desuet, compensat însă de profundul respect cu care sunt îmbinate cuvintele, rezultând astfel pagini de excepţie, „Christine Falls. Dosarul unei morţi suspecte” te va purta în miezul unei investigaţii atipice. În această carte scrisă de Benjamin Black, un anatomopatolog se vede implicat în urmărirea unei cauze ce nu este a lui, dar care îl atrage irezistibil. Astfel pătrunde în hăţişurile unei adevărate industrii a adopţiilor, orchestrate între Irlanda şi America. Cartea în sine nu-ţi va trezi emoţii de nestăpânit, dar categoric vei aprecia modul în care a fost scrisă, iar personajele vor constitui şi ele un mare plus. De asemenea autorul va încerca să te surprindă prin introducerea multiplelor răsturnări de situaţie, însă această „înfrânare” emoţională, care străbate întregul roman, va determina o trecere destul de lejeră peste acestea, cât şi peste „suspansul” promis.

Christine Falls - A Novel by Benjamin Black aka John Banville

Sursă Foto : http://www.mrdestructo.com

Recomand această carte în principal pentru demersul literar, mare parte din compoziţie putând trece drept exemplu de scriere, păstrând o oarecare rezervă în ceea ce priveşte subiectul.