Sursă Foto : http://lifedev.net/2009/06/reading-makes-you-better/

 “Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii. “ ( Mihai Eminescu )

Acum câteva sute de ani , oamenii care știau să descifreze misterele literelor se numeau învățați , fiind considerați adevărate valori ale societății de atunci . Acum se numesc oameni , și atât. Cititul era o artă . O artă accesibilă doar puținilor aleși . Era o mândrie să spui “știu să citesc” . Poate că asta se datora și lipsei cărților . Dar “lipsa cărților” a fost un motiv pentru lipsa de lectură doar până la momentul inventării tiparului Guttenberg .

Iar lumea a început să citească. A început să descopere diverși autori , care scriau despre diverse adevăruri sau neadevăruri . Cărți stufoase sau cărți subțiri , acestea erau “devorate” de publicul avid . Dar toate astea se întâmplau când cititul nu era impus . Pentru că în epoca modernă, a citi este o necesitate .

“Lectura este, pentru omul modern, un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica şi funcţii mai nobile, adică mai fireşti.” ( Mircea Eliade )

Cititul , deși stimulează imaginația mult mai mult decât televizorul sau radioul , s-a transformat din mândrie în neplăcere . Pe calea necesității . Tineretul nostru citeşte desigur mult prea mult, şi ar trebui să se scrie împotriva cititului ca şi împotriva masturbării, şi anume împotriva unui anume gen de lectură. E o trecere de vreme plăcută, dar tot atât de dăunătoare ca şi rachiul. Dar, dacă s-ar scrie împotriva cititului , cine ar mai citi ce s-a scris ?

Totuși , Lev Tolstoi pune sentimental de neplăcere în ceea ce privește cititul pe seama ziarelor . “Fericiţi cei care nu citesc ziare, analfabeţii, neimplicaţii, căci au bun-simţ. Pentru a ne simţi deplin mulţumiţi, trebuie să trăim mai simplu. Lectura ziarelor a făcut să crească numărul proştilor.” . Eu îl pun pe seama falselor modele create de societatea în care trăim . Personaje care au ajuns sus fără a citi prea mult . Personaje care sfidează orice regulă a bunului simț, creându-și imaginea unor oameni intangibili . Și dacă ei au ajuns sus fără să învețe, noi de ce am mai învăța ?

Parafrazându-l pe Emil Cioran, citiți zi și noapte, rătăcind prin spaima veacului, şi nu uitati că lectura suplineşte oricând opiul. Cărţile trebuie înghiţite ca prafurile adormitoare. Nimeni nu citeşte pentru a şti, ci pentru a uita.. Cărțile sunt un drog pentru cei care le descoperă . Un drog mult mai puternic decât cele care se trag pe nas sau se bagă în venă. Pentru că acest drog se instalează în mintea și inima cititorului . Și nevoia pentru o doză devine din ce în ce mai mare . Cu cât citești mai mult , cu atât vei vrea și mai mult . Avantajul acestui drog este că îți va face viața mai frumoasă , plină de personaje, de idei și îți va îmbogăți vocabularul .

Știind toate acestea, vei spune NU acestui drog ?

Reclame