“Doisprezece” este povestea lui Mike Albu’ , un adolescent de 17 ani, a cărui mamă a murit de cancer , cu câțiva ani înainte de începerea acțiunii descrise în roman. Mike Albu’ este un traficant de droguri extrem de atipic, deoarece el nu bea, nu fumează și nu se droghează. Pentru a face trafic de droguri , Mike a decis să își ia un an liber de la școală , pentru a putea comercializa marijuana prietenilor săi plini de bani.

doisprezece---nick-mcdonell_132386_1_1339765823

Deși întinsă pe 200 de pagini , acțiunea romanului se desfășoară pe o perioadă de 5 zile , în luna Decembrie a anului 2009. Chiar dacă Mike Albu’ este personajul principal, narațiunea urmărește și evoluția altor personaje, precum:

Hunter : Cel mai bun prieten al lui Mike Albu, încă din copilărie, Hunter este descris ca un puști normal care mai joacă , uneori , baschet la centrul de recreere împreună cu adolescenții de culoare. La începutul romanului, el intră într-o altercație cu un puști pe nume Nana, altercație din care sângele lui Nana ajunge pe hainele sale. Când Nana este ucis, Hunter devine principalul suspect.

Lionel : Un traficant cu tendințe ucigașe, care este în același timp și furnizorul lui Mike Albu’ și al vărului acestuia, Charlie. Cu ochi galbeni-maronii , injectați, este vinovat de uciderea lui Nana și a lui Charlie , crimă comisă încă din începutul cărții. Pe parcurs, el acceptă să se culce cu Jessica ( un alt personaj) în schimbul câtorva grame de “Doisprezece” .

Dar ce este Doisprezece ? Este un drog destul de puternic, asemănător cu ecstasy ca efect, dar identic cocainei ca aspect. Singura diferență față de ecstasy este starea de euforie pe care o oferă , una care te duce până la cer și mai departe. Accesibile pentru puștii bogați ai Manhattan-ului, drogurile și plăcerile așa zis interzise par să fie fenomene cu tentație și  dezirabilitate limitată,  par să păstreze încă valențe inițiatice și intimidante în același timp. Pentru celalată categorie a tinerilor care apar în roman (Jessica, Sara, Chris), viciile capătă un chip idolatrizat: ele reprezintă chiar centrul de gravitație al propriilor lor existențe. Pentru ei excesul, betia simturilor nu mai reprezintă  experiențe cu miză, ci devin  simple rătăciri într-un cerc vicios al dependenței (fie că vorbim de o dependență de atenție, de substanțe, de alcool).

Chiar dacă acest roman nu surprinde prin multe lucruri , fiind chiar previzibil , pe alocuri , Nick Mcdonnell reușește să pună în evidență ideea că un comportament deviant este , în esență, distrugător.

Cartea o puteti comanda de aici : http://www.all.ro/colectia_strada-fictiunii-bestseller/doisprezece.html

Și încă ceva . Haideți să adunăm 15 comentarii , pentru ca RomSilva să planteze copăcei în România ! Aștept părerea voastră !

 Sursă Foto : http://dol.ro/cs-photos/products/original/doisprezece–nick-mcdonell_132386_1_1339765823.JPG

Reclame