Sunt întrebat, din ce în ce mai des , ce îmi place să citesc. Și , recunosc , de multe răspund , sec : ” Bloguri ! „ . Și sunt , iarăși , întrebat : ” De ce ? „ . Așa că m-am hotărât să le răspund curioșilor.

ebook-vs-paperbook1

Citesc bloguri , mai des decât citesc cărți, pentru că bloggerii se exprimă obiectiv, realist ( pe alocuri și fantezist) , dar , ce e mai important, cu sinceritate. Pe bloguri citesc lucruri reale sau fictive, dar de fiecare dată rămân cu un gust plăcut. Asta nu se întâmplă cu fiecare carte citită. De multe ori , se întâmplă ca în cărți să fie expuse fanteziile scriitorilor, și nu mă refer la cele sexuale. Deși , sunt cărți în care autorul își așterne cele mai intrigante fantezii sexuale. Cel mai bun exemplu în acest caz îl reprezintă Vladimir Nabokov, în „Lolita” , care își arată atracția nemărginită către „nimfetele” de 12 ani , care abia încep să se „coacă” ! Ciudat, știu . Dar ciudățenia lui i-a adus renume internațional și o carte care a devenit una dintre cele mai bune ale epocii sale.

Bloggerii , de multe ori , nu sunt interesați să perie anumite persoane sau personaje. Se exprimă obiectiv, își aștern ideile clar și nu își forțează vizitatorii să citească un rând de 3 ori pentru a-l înțelege.  Mai sunt și excepții , dar nu voi arăta cu degetul. Fiecare blogger are propriul stil și , oricât de mult ar încerca să copie pe cineva, atât timp cât nu dau copy-paste, bloggerii sunt originali. Că mai inserează ei câte un pasaj „furat” de la cineva , o poză „împrumutată” de pe nu știu ce site sau un video de pe Youtube , bloggerii sunt originali. Deși la faza cu pozele , trebuie să îmi exprim aprecierea față de  Corina , care folosește mereu pozele făcute de ea. O ajută și super aparatul foto de care dispune, dar asta nu înseamnă că nu merită apreciată. Chiar se pricepe ! Ea face parte din categoria bloggerilor pe care îi “vizitez” zilnic.

Bloggerii nu se tem să își dea cu părerea. Nici macar unul despre altul. Deși acest subiect este evitat, mai sunt și bloggeri care nu își țin părerea ascunsă. Sub forma unui comentariu sau sub forma unui articol , nu cred că am văzut blogger care să nu zica ceva despre alt blogger. Direct sau indirect !

Acum, să nu înțelegeți că nu îmi plac cărțile. Au contraire , mes amis ! Iubesc cărțile , iubesc mirosul de hârtie scoasă din tipar , iubesc să intru în librării și să miros cărțile, să ating coperțile lucioase, să devorez rândurile pline de povești fantasmagorice sau povești reale. Iubesc să pierd noțiunea timpului citind o carte bună . Dar, la sfârșitul zilei , citesc mai multe bloguri decât cărți. Poate și pentru că bloggerii se limitează la câteva rânduri , nu la 300 de pagini. Sau pentru că bloggerii adaugă acea notă personală în tot ceea ce scriu .

Oricum ar fi , ambele au un loc aparte în mine. Azi blog, mâine carte ! Sau invers ! Dar mereu ambele !

Sursă Foto : typedesk.com