Îmi place să citesc. Mereu m-a fascinat lumea creată de autor , în câteva sute de pagini . O lume în care eroul nu iese întotdeauna învingător , ca în filme. O lume în care mă transpun , de fiecare dată când deschid o carte. Însă , abia în ultimii ani am început să descopăr titluri interesante , subiecte fascinante, cărți pe care nu îmi doream să le las din mână nici o clipă . Le-am devorat paginile, le-am sorbit din priviri coperțile  , le-am iubit și urât personajele . Am fost , la rândul meu , un personaj al acelei cărți . Acel ochi din umbră , care observa din afara acțiunii . De fiecare dată când închideam cartea , mintea mea zburda pe meleaguri necunoscute, încercând să anticipeze finalul .

Dar mai am atâtea de citit. Am dat , în una din serile fără de somn din sesiune , de o colecție de cărți impresionantă, pe care m-am hotărât să mi-o fac cadou de ziua mea . Căutam cărți controversate, cărți ale căror subiect a fost hulit , dar totodată adorat. Cărți care au provocat oamenii să își pună întrebări , cărți care au lăsat loc de interpretări . Iată câteva dintre ele :

1. De veghe în lanul de secară – J. D Salinger

Personajul principal este un adolescent rebel, pe nume Holden Caulfield, ce provine dintr-o familie modestă și care are doi frati și o soră: un frate mai mare pe nume D.B. care este scriitor la Hollywood, unul mai mic pe nume Allie care a murit de leucemie cu puțin timp în urmă și o soră în clasa a IV-a pe nume Phoebe. Personajul-narator povestește de ultimele lui zile petrecute la școala Pencey deoarece era corigent la trei obiecte din patru și acum înainte de vacanța de Crăciun urma să fie exmatriculat pentru a treia oara, deoarece el a mai fost dat afară si de la Whooton și Elkton Hills.

Povestea propriu-zisă începe într-o sâmbătă, cu patru zile înainte de plecarea acasă in vacanta de Crăciun, la New York, pe când stătea cocoțat în vârful unui deal și urmărea un meci de fotbal la care trebuia să se ducă, dar nu s-a mai dus. Unul din motivele pentru care nu se dusese era că trebuia să-și ia rămas bun de la domnul Spencer, profesorul lui de istorie, înainte de plecarea acasă. După o discuție moralizatoare despre teza sa la istorie și despre faptul că a fost lăsat corigent – deși era elevul lui preferat – Holden se întoarce la Pencey, în camera sa, unde vorbește cu vecinul lui de cameră pe nume Ackley și cu colegul său de camera, Stradlater, care îl bate în urma unei discuții despre o prietenă a sa pe nume Jane Gallagher cu care acesta ieșise în oraș și de care Holden era îndrăgostit. După acest incident, Holden hotărăște să plece la New York unde să petreacă câteva zile ca apoi să se duca acasă și să primească mustrarea părinților pentru faptul că a fost exmatriculat pentru a treia oara. Aceștia aveau să afle despre Holden abia miercuri când aveau să primească o scrisoare de la directorul școlii.

2. Principele – Nicolo Machiavelli

Capodopera lui Niccolo Machiavelli are o reputație în ceea ce privește susținerea tiraniei. Autorul afirmă că cel mai bun conducător nu este acela pe care poporul său îl iubește, ci acela de care poporul său se teme. Cartea însumează mai multă filosofie decât politică, promovând ideea de bazare pe propriile puteri (concept care apare și în Biserica Satanei). Abia aștept să o citesc !

3.Lolita – Vladimir Nabokov

Din cauza subiectului său extrem de șocant – pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani – romanul a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariția sa în Franța. Construită pe schema mitologică a povestirilor cu fauni și nimfe, este însă, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive. Deși am văzut filmul , îmi doresc cu ardoare să citesc cartea .

4.Minunata lume nouă – Aldous Huxley

Celebrul roman „Minunata lume nouă„, la 80 de ani de la apariție încă stârnește controverse. Pornește de la ideea unei societăți distopice care, pentru a-și controla cetățenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane și manipularea ei genetică, până la mascarea minciunii în adevăr absolut. Rezultatul este o combinație de realități orwelliene și scene din cel mai pur SF, în care cărțile sunt arse și singura cultură acceptată apare sub forma preceptelor unui conducător megaloman. O carte în care apariția unei ediții de Opere complete de William Shakespeare poate duce la răsturnarea unui regim absurd, în care oamenii sunt concepuți în imense incuba­toare, iar cei neatinși încă de microbul acestei „civilizații“ sunt izolați în rezervații.

5.Versetele Satanice – Salman Rushdie

Controversatul roman „Versetele satanice” i-a adus lui Rushdie pre­miul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker și o condamnare la moarte, a cărei amenințare încă mai stăruie asupra scriitorului. Polemicile legate de posibilele conotații blasfematorii ale cărții au pus uneori în umbră discuțiile legate de meritele literare ale  tex­tului și de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contemporane britanice. Dar „Versetele satanice” e de fapt un roman superb despre dezrădăcinari de tot felul, despre moșteniri care trebuie sau nu acceptate, despre măști, straturi de identități și istorii .

6. Amantul Doamnei Chatterley – D.H. Lawrence

Constance, tânăra doamna Chatterley, duce o viață monotonă alături de un soț infirm și incapabil de a avea o viață de cuplu normală. Indiferența bărbatului și neîmplinirea sexuală o împing pe Constance într-o legătură amoroasă cu paznicul de vânătoare al domeniului, în brațele cãruia își găsește fericirea. Poate cea mai celebră scriere a lui Lawrence, „Amantul doamnei Chatterley„, roman controversat al iubirii pătimașe, eliberată de orice prejudecăți, portretizează puterea regeneratoare a senzualității – o afirmare a vieții și o șansă la fericire.

Mai sunt multe altele pe lista mea. Dar dacă le-aș scrie aici , v-ați plictisi citind titluri . Ăsta va fi cadoul meu , pentru mine, de ziua mea . Iar pentru voi , spor la citit ! Merită !

Reclame