Prevenirea sau profilaxia unei boli este cu mult mai benefică în comparație cu tratarea ei. De acest adevăr ne aducem aminte însă doar când ajungem la doctor . însă atunci , de cele mai multe ori , este mult prea târziu .

Motivul pentru mergem la doctor mult prea târziu este reprezentat de apariția târzie a simptomelor. Neavând , încă, implementată ideea de a merge periodic la control , așteptăm ca boala să ne lovească și să ne pună la pat . Una dintre aceste boli cu explozie întârziată ( dacă îi pot spune așa ) este hepatita C . Virusul hepatitei C este un virus cu transmitere sangvină, care supraviețuiește în sângele uscat mai mult decât alte virusuri, de exempu HIV, uneori chiar până la trei luni. Dupa ce intră în circulația sangvină, virusul C se atașează de celulele hepatice, pătrunde în interiorul lor și începe să se replice. Noile virusuri produse în interiorul celulei hepatice reintră în circulația sangvină și se atașează de alte celule hepatice. Acest proces permite infecției să se răspândească în ficat. Celulele infectate declanșează „alarma” eliberând substanțe denumite „interferoni”. În plus, la suprafața celulei apar markeri de suprafață, recunoscuți de către „celulele ucigașe” ale sistemului imun, care distrug celulele hepatice infectate. Aceasta este faza acută a inflamației. Conform celor mai recente date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România ocupă locul întâi în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C înregistrate și locul patru ca rată a mortalității cauzate de bolile hepatice. România înregistrează aproape 10% din cele 12 milioane de persoane infectate cu virusul Hepatitei C în întreaga Europă.

O altă astfel de boală este cancerul . Deși specialiștii în oncologie  încearcă de mulți ani să găsească un leac pentru această boala necruțătoare , încă nu au reușit să găsească un antidot viabil pentru toate tipurile de cancer . Cel mai bun lucru pe care îl pot face oamenii este să prevină , fumatul , sedentarismul și alimentația dezechilibrată fiind principalele cauze. Cu toate astea, majoritatea pacienților aleg să dea vina pe moștenirea genetică sau pe societate . Multe persoane nu știu că vinul roșu, băut nu în cantități industriale, ci maximum doua pahare pe zi, are rol protector asupra circulației sângelui, însă trebuie consumat numai dacă sunteți in risc de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Având în vedere percepția populației legată de cauzele care duc la îmbolnăvirea prin cancer, se impune organizarea de campanii de informare pentru a face înțeles că alimentația sănătoasă, mișcarea zilnică, evitarea alcoolului și a fumatului sunt singurele modalități prin care ne putem feri de maladiile societății moderne.

Reclame