417295_488767934474642_2067325980_n

Definită ca cea mai mare minciună a rasei umane, libertatea e lucrul după care alergăm toată viața . Și oricât de mult am afirma că suntem liberi , că suntem independenți , că nu ne conduce nimeni , că suntem stăpânii noștri , niciodată nu vom atinge acest ideal . Pentru că el nu există . Încă de când a fost creată rasa umană,  au existat conducători sau zei cărora ne-am închinat . Care ne-au condus. Care ne-au îngrădit . De aici și ideea că suntem născuți pentru a fi conduși . Cam așa își justifică , mai mereu , tiranii faptele . “ V-am eliberat de falsa idee de libertate ! “ .

Îmi spunea cineva că ar trebui să scriu despre acest subiect. Și despre faptul că evoluția noastră ar fi trebuit să însemne libertate , nu îngrădire . Evoluția noastră chiar înseamnă îngrădire , repartizare pe pături sociale ( asta se întâmpla și când maimuța era încă în copac) și judecarea celorlalți . Nu o să vedem niciodată un om complet liber . Pentru că mereu va depinde de cineva . Dacă va avea salariu , va depinde de cel care îi dă salariul . Dacă va avea pensie , va depinde de cei care îi dau pensia . Dacă va avea casa lui , va depinde de cei cărora le va plăti taxele . Dacă va fi conducator, mereu va exista un conducător mai important decat el . Toți suntem conduși ,indiferent de cât de sus ajungem .

Mi se spunea, când eram mic ,  să învăț , să stau cu nasul  în cărți , pentru a ajunge să fiu propriul meu șef . Asta nu se va întâmpla niciodată . Nici măcar Barack Obama, cel mai puternic om din lume, nu este propriul lui șef . Până și el răspunde în fața altora . Dar , ca oameni care își folosesc o mică parte din creier , trăim cu această falsă idee de libertate . Într-o lume din ce în ce mai aglomerată, noi căutam acel colțișor al nostru , doar al nostru . Dar nu îl găsim niciodata . Pentru că , oricât de mult am căuta , în acel colțișor mai există cel puțin o persoană .  O persoană în căutarea aceluiași lucru ca și noi .

Până și egalitatea între oameni , deși promovată intens, este o prostie. Pentru că avem ideologii religioase , care spun că evreii sunt poporul ales , că musulmanii sunt cei mai sfinții , care spun despre creștini că sunt atinși de Dumnezeu . Pentru că astfel rezultă razboaie, purtate în numele unei divinități care , în teorie, își iubește poporul . Dacă îl iubește , atunci de ce îl trimite la război ? În ultimii ani , au mai apărut și oameni cu ideologii religioase diferite care se afișau ca prieteni . Dar nu vor fi niciodată prieteni . Pentru că , în mintea lor , Iahve, Allah , Dumnezeu și Buddha nu vor fi niciodată prieteni .Religia promovează ideea iubirii aproapelui , dar cu toate astea îi iubim până le crăpăm țestele .

156728_382707491813743_92761300_nDar nu doar ideologiile religioase ne separă . Chiar culoarea pielii ne face să nu fim egali . Sclavia , ca și practică, a fost abolită acum mulți ani  . Dar , încă se mai practică . Chiar dacă se spune că suntem plătiți acum , suntem de fapt sclavii unor sisteme corupte , care încearca să tragă cât mai multe resurse din clasele de jos . Și , cu cât ești mai închis la culoare, cu atât vei fi mai jos . Obama e o excepție ! Cel mai bun exemplu este dat de Ikea . Întrebați de reporteri ce părere au de faptul că marfa lor este , în mare parte, prelucrată de copii cu vârste între 8 și 13 ani , reprezentanții Ikea au răspuns sec : ” Nu noi, ci furnizorii noștri se ocupă de asta ! ”

Pentru mine, libertatea nu există . E doar un termen , al cărui sens nu îl înțelegem pe deplin și nu îl vom înțelege niciodată . Și nici nu o vom atinge vreodată, deși vom fugi mereu după ea !

Reclame