Ne încărcăm zi de zi cu informații despre viața pe care o trăim, iar tinerii sunt mereu preocupați să afle ce s-a mai inventat , ce s-a mai distrus , cine sau ce personaje mondene au mai reușit sau au mai căzut.
Trăind într-o eră a revoluției tehnologice , avem la îndemână toate mijloacele de informare , dar totuși nu suntem interesați sau preocupați să le folosim în scopuri benefice nouă. În loc să ne facă viața mai ușoară și să ne dezvolte capacitatea intelectuală , majoritatea invențiilor fac exact opusul .
Una dintre aceste invenții este FACEBOOK , bine-cunoscuta platformă de socializare . Înca de când a fost lansat , acest site a devenit o modalitate foarte ușoară de a-ți petrece cel puțin jumătate de zi în fața PC-ului. Nu îi condamn pe cei care procedează astfel , pentru că sunt unul dintre ei , dar puțini mai sunt tinerii care stau la rând pentru bilete la teatru sau la operă . De tineri care citesc și altceva în afară de CanCan sau Libertatea, nici nu mai zic . Într-o lume în care este binecunoscut faptul că cititul, și nu televizorul , dezvoltă cultura și imaginația , noi alegem să ne uităm la Măruță. Iar de aici, din lipsa culturii și a imaginației, rasar si noile cuvinte . Cele folosite in comunicarea virtuală .
Dacă înainte spuneam că ” revenim imediat” , acum folosim un mult mai scurt ”BRB” ( be right back ) . Nu ne mai întrebăm unii pe alții ” ce faci ? ” , ci ne rezumăm la ”cf?” . ”Noapte bună ” s-a transformat într-un ”nb” lipsit de expresivitate . Nici măcar FACEBOOK nu mai e FACEBOOK . Acum e FB . Sau ”febe” , cum se mai poartă . Până și reclama aceea la Vodafone, cea care îndeamnă la redescoperirea vorbitului normal ( deși ironică) , folosește un limbaj bine cunoscut și ușor de înțeles de publicul țintă ( tinerii cu vârste între 14 și 25 de ani). Cuvinte precum ” plicti ” , ” obo ” , ” depri ” , nu sunt folosite doar în mediul virtual.
Am avut acum câteva luni, chiar după fatidicul examen de bacalaureat, deosebita oroare și neplăcere de a asista, în autobuz, la o conversație între doi proaspeți absolvenți .
” – Bă , ce greu a fost la română . Pentru ce dreacu mi-o trebui mia să învăț romane , să știu eu despre personaje ? La ce mă ajută pe mine asta în viață ? ”
La care celălalt a replicat , sec :
” – Dă-i , mă, în MML ! ”
I-aș fi întrebat ce înseamnă MML , dar la ce fețe de ”tati e interlop” aveau, am zis că e mai bine să îmi văd de treaba mea .
Vrem , nu vrem , comunicarea virtuală se răsfrânge din ce în ce mai mult în cea reală , iar într-o lume în care mediul virtual îți ofera șansa să fii cine vrei , majoritatea aleg să fie proști .
Am ajuns la concluzia ca tehnologia in loc sa ne ajute încet încet ne va distruge psihic!tot ce funcționează in jurul nostru ne radiaza si ne face sa ne schimbam caracterul in rău!
Din pacate, de data asta nu te pot contrazice, pentru ca ai perfecta dreptate. Ne indreptam cu pasi repezi spre dezastru, ne intoarcem la origini, probabil urmatorii pasi vor culmina cu cataratul in copaci.
Cred ca nu ai inteles tu bine discutia dintre cei doi. Pariez ca a spus plm. :((
Comunicarea in mediul virtual s’a extins atat de mult ,incat nu te mai duci sa’i mai bati vecinului de la 3 in usa si sa’l intrebi daca are orez , ii dai un buzz pe Mess si ii spui necesitatea. Toti am devenit foarte comozi datorita pc-urilor,iar acum intreb retoric: Vi se mai pare normal ca multi dintre noi sa se mai planga de obezitate si lipsa rezistentei fizice?
Fac pariu ca MML venea de la ”mortii ma-mii lui” !