Pe data de 14 octombrie 2012, la ora României 20:42, parașutistul austriac Felix Baumgardtner , în vârstă de 43 de ani ,  a pășit în gol de la o înălțime de 39.000 m .

Pentru a putea ajunge la această altitudine demnă de un astronaut , Baumgardtner a avut nevoie de un balon alimentat cu heliu, pus la dispoziția sa de către un colaborator NASA . În încercarea sa de a doborî 2 recorduri mondiale , austriacul a avut nevoie și de un costum special proiectat, care să reziste forțelor gravitaționale, dar și de o parașută asemănătoare celor din dotarea navetelor spațiale .

Cu ultimele cuvinte ale mentorului său, Joe Kittinger , fost deținător al recordului pentru săritura de la cea mai mare înălțime în 1960 , răsunându-i  în urechi, Felix a pășit în neant . “ Acum toată lumea te privește ! “ .

Au urmat 4 minute și 22 de secunde de cădere liberă, interval în care parașutistul de 43 de ani a atins amețitoarea viteză de 1200 de km/h , astfel depășind bariera sunetului. Parașuta s-a deschis fără probleme la altitudinea de 7000 de metri, Felix Baumgardten aterizând nevătămat în localitatea Roswell, New Mexico, bine cunoscută pentru fenomenele OZN de la începutul anilor ’60.

Dupa aterizare, parașutistul a mărturisit că “odată ajuns în vârful lumii , devii mult mai umil, nu te mai gândesti la doborârea unor recordui sau la obținerea unor date științifice . Singurul lucru pe care ți-l dorești este să te întorci pe pământ cu viață .” .

Reclame