După o zi extrem de ploioasă la Galați, odată cu venirea serii au apărut și primii “interesați” de cultura pusă la dispoziție de toate muzeele din oraș. Nu vă gândiți că sunt prea multe, dar e bine că le avem și pe alea. Cum ziceam, ca ciupercile după ploaie, au apărut și gălățenii la muzee. Cu mic, cu mare, cu găină, cu cățel, cu purcel, cu copil, cu soacră, fără soacră, nu mai contează. Toți au ieșit să profite de gratuitatea intrării la muzeu. La urma urmei urmei, se întâmplă doar odată în an.

SIngurul lucru nelalocul lui în toată afacerea asta e că majoritatea celor care au mers la muzeu habar nu au ce au văzut acolo. Mi-am întrebat vreo 2 amici ce au văzut în această seară a porților deschise și mi-au spus că au văzut câteva animale împăiate și niște covoare la Muzeul de Istorie. Ăsta e unul din dezavantajele turului la muzeu fără ghid. Adică, măcar să fi făcut o treabă până la capăt. Și a mai fost o chestie pe care nu am înțeles-o. Dacă intrarea a fost liberă, de ce s-au mai împărțit bilete? Mai rău e că te oprea la intrare să te întrebe câte persoane sunt în grupul cu care ai venit, să îți dea un bilet pe care scria cu litere mari, dar șterse în marea majoritate, “ GRATUIT “ . Adică, ne lăudăm, dar măcar să o facem cu măsură. Nu !?

Per total ,  a fost frumos. Expoziție de reptile vii la Muzeul de Științe ale Naturii, festival de film englezesc (scurt metraj, parcă) la Muzeul de Artă Vizuală. Transportul nu era gratuit, spre deosebire de alte orașe din minunata Românie. Dar, la câte muzee avem, nici nu ar fi avut de ce să îl facă gratuit. De acum, muzeele vor mai fi așa pline doar la anul pe vremea asta. Nu de alta, dar să plătești 1.5 lei, ca student sau 3 lei, ca adult fără carnet de student, e destul de scump. E mai ieftin la meci sau la bar, nu? Cultură, dom’le. Vorba lui Caragiale : “ Ce societate fără principuri, monșer ! “ .

Voi ați fost la Noaptea Muzeelor?  Vă place inițiativa asta? Credeți că ar trebui mai multă promovare pentru cultură sau ar trebui să rămână la fel de obscur acest domeniu, în timp ce înjuratul și scuipatul semințelor pe stadion devine sport național? Aștept să văd ce ziceți !

 

Anunțuri