Acum mulţi ani, un om deştept spunea: “Tu ştii cum se poate măsura puterea unui om? Prin cantitatea de bani de care poate face rost la ora 1 noaptea având la dispoziţie un telefon mobil, sunându-şi prietenii şi cunoştinţele“.

Evident, este doar o definiţie din multele care pot exista pe acest subiect. Dar mie mi-a placut conceptul, pentru că exemplifică puterea şi importanţa relaţiilor sociale. Şi în lumea asta, nu ai cum să ai succes fără să ştii alţi oameni.

Aici intervin prietenii, cunoştinţele, brandul tău personal şi modul în care îţi tratezi relaţiile personale.

În general, un om are mai multe tipuri de prieteni (cunoştinţe).

  • colegi de grădiniţă/şcoală/liceu/facultate/armată/muncă
  • vecini
  • parteneri de afaceri îndelungaţi
  • cunoştinte ale unor cunoştinţe
  • colegi de hobby/fraţi de “suferinţă”, etc

Unii prieteni îi moşteneşti, colectându-i prin viaţă. Pe alţii ţi-i faci, interacţionând cu ei bazându-te pe interese comune. Acvaristica, kytesurfingul, vorbitul în public, fotbalul, mersul pe munte, etc…

Cu unii vorbeşti acelaşi lucru de fiecare dată când te vezi cu ei: cum e la muncă, te-a luat radaru’ sau nu, cât consumă maşina ta, ce fac foştii tăi colegi, dă-mi muştarul, etc.

Cu alţii vorbeşti principii, idei, concepte. Ce părere ai despre simfonia 19 a lui Mozart? Sau ce părere ai de implicaţiile creşterii exponenţiale ale populaţiei globale…

Pe unii prieteni ştii că te poţi baza. Pe alţii nu, pentru că ştii că sunt neserioşi.

Am văzut la foarte mulţi oameni faptul că zic că nu au prieteni. Au cunoştinţe, dar nu au prieteni. Şi pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, şansele să îţi faci noi prieteni scad, iar cei pe care îi ai emigrează, pierzi legătura, etc.

Pentru voi am două sfaturi :

1. Faceţi-vă activ noi prieteni, pe baza intereselor voastre şi a sistemelor de valori. Trebuie să fii proactiv, altfel acest lucru nu se va întâmpla de la sine.

2. Detaşaţi-vă de “prietenii” care nu vă ajută să evoluaţi personal, care vă trag în jos, care sunt o influenţă negativă. Anturajul vă poate ajuta sau nu. Contează să îl îmbunătăţiţi conştient.

Prietenii îi ai aşa cum ţi-i faci şi cum ţi-i păstrezi. Depinde de tine.

 

Sursa inspiratie :  StartEvo.com

 

Reclame