Ne încărcăm viaţa de zi cu zi cu informaţii despre viaţa pe care o trăim.Tinerii sunt preocupaţi să afle ce s-a mai inventat, ce s-a mai distrus, cine sau ce personaje mondene au reusit sau au căzut.

Trăim nişte timpuri ale revoluţiei tehnologice, avem la îndemână toate mijloacele de informare dar totuşi nu suntem interesaţi sau preocupati sa le folosim în scopuri benefice nouă. Aceste invenţii de care beneficiem şi care ar trebui sa ne facă viaţa mai uşoară şi să ne dezvolte capacitatea intelectuală, pofta de nou, de informaţie sunt utilizate în mod gresit.

Facebook-ul, cel mai mare site de socializare din lume este o modalitate foarte uşoară şi intreprinzătoare în a-ţi petrece cam juma de zi în faţa calculatorului (nu îi condamn pe cei care o fac, şi eu îl folosesc). Puţini sunt tinerii din ziua de azi care mai stau la rând pntru bilete la teatru sau film, în schimb preferând să meargă în cluburi visând sa ajungă  vedete sau macar dive locale sau ’divi’.

O gândire foarte populară printre tineri, care este dată de sumedenia de necunoscute din viitorul lor, spune aşa:”Las că rezolvă tata ori cu bani ori cu influenţă politică”, moment în care apar anumite întrebări referitoare la alegerile pe care le vor face: să urmeze o facultate serioasă, una de X O sau să se facă interlop local, să citească o carte sau să rămână urmaş de baron local; să rămână în ţară sau să plece; să se implice în viaţa comunităţii sau  să privească din umbră şi să se întrebe ce ar fi fost dacă aş fi acţionat. Mă mai gândesc şi la bătăliile pe care le duc parinţii zi de zi cu legile din educaţie, cu prejudecaţile cadrelor didactice, problemele pe care le au de rezolvat pentru copii lor, nu e uşor, plus că foarte mulţi nu mai pot relaţiona cu propiul copil. Deşi  nu sunt trecuti de 40-50 de ani, membrii generaţiei Iphone îi consideră depăşiţi , şi nu văd o modalitate prin care să relaţioneze sau ceva de interes comun. Comunicarea este esenţială pentru a putea funcţiona sau a-ţi exprima doleanţele în ceea ce priveşte viitorul tânărului, fie ce vrea să urmeze sau ce îl atrage,care este viziunea lui asupra lumii. Tinerii pun mult accent pe libertate, atat fizică cât şi în gandire, lucru pe care nu îl văd în generaţiile anterioare fapt care duce la ce ziceam mai sus referitor la relaţionare părinte-copil.

Cine sunt liderii generaţiei tinere: Cei silitori la învăţătură, câştigători de Olimpiade de Informatică şi care nu-şi găsesc un loc de muncă, sau cei care consumă ETNO-BOTANICE, şi cu greu termină un liceu copiind la Bacalaureat, pe concurs de dosare termină o facultate de X O dar cu „ajutor” lucrează într-o Bancă cu 3000 lei/lună. Cine îşi închipuie că din 300 de absolvenţi de Medicină de la Cluj vor rămâne mai mulţi de 30 în România, să facă serviciul medical pentru populaţie, flămânzi şi prost plătiţi (un medic rezident câştigă 6-700 lei/lună) când perspectiva oferită de un Stat dezvoltat este alta.

Trăim în plină Revoluţie a Mediocrităţii, şi ca exemplu la concursul cu mare acoperire naţională „Românii au Talent” nu a câştigat băiatul cu voce de aur, care se naşte unul la 20 milioane de locuitori ci a câştigat un baiat cu un talent existent pe fiecare strada din România, ce cânta o muzică comună dar care transmitea un anumit mesaj, într-un mod de prezentare comun, dar în care s-au regăsit votanţii de pe nett, şi de telefonie mobilă. Generaţia tânără a votat libertatea şi a mai dat o lecţie generaţiei mele care a stat cuminte în faţa televizorului şi care a aşteptat deznodământul votului ca să poată cârcoti. Tinerii au relaţionat, au comunicat, pe căile lor, s-au organizat şi au votat.

Aceasta discuţie ar putea fi fără sfârşit, dar important este să ne întâlnim la mijloc, să comunicăm deschis, să ne putem exprima doleanţele şi visurile fără a fi judecaţi, deoarece nimeni nu poate nega că există o discrepanţă între generaţii. De când am început să folosesc aceleasi canale (messenger, facebook, mesaje telefonice) cu copilul meu mi-am îmbunătăţit relaţia de comunicare.

Alegerile se câştigă cu voturi, şi rolul politicienilor este de a se adresa cu un mesaj politic direct tuturor generaţiilor pe căile si canalele agreate de către votanţi.

Un părinte,Cristi Muresan.

Am publicat acest articol pentru ca mi s-a parut interesant.Mi s-a parut un punct de vedere pertinent,care nu a jignit pe nimeni dar care poate deschide ochii multora.